Cypryjskie menu i kuchnia

Kuchnia Cypryjska

Kuchnia Cypryjska

Kuchnia cypryjska to przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska, ma swoje korzenie oczywiście w kuchnii greckiej, ale jest także pod wpływem brytyjskiej kuchni i tureckiej, a także ma korzenie w kuchni arabskiej, w związku z historycznymi wpływami Arabów, Brytyjczyków i Turków. Są także małe wpływy kuchni francuskiej i włoskiej. Cypryjczycy uwielbiają celebrować posiłki, i często jest to najważniejszy czas w ciągu cypryjskiego dnia. Kuchnia cypryjska jest bardzo zróżnicowana, a najlepszym obrazem przekroju kuchnii cypryjskiej jest popularne menu, zwane “meze cypryjskie”. Śniadania zwykle oferowane są w kilku formułach: śniadanie brytyjskie, śniadanie cypryjskie, śniadanie wege. Obiady, czyli potocznie zwane lunch czy też brunch, to zwykle przekąski, często słodkie, jak np. naleśniki z różnym nadzieniem. Natomiast kolacje, to zwykle wielodaniowe menu, zwykle meze mięsne, meze z owoców morza, czy też meze wegetariańskie. Kolacje, to także doskonała okazja do spotkania się i rozmowy z przyjaciółmi i najbliższymi, a przede wszystkim wspólne spędzenie miło czasu z odrobiną alkoholu - cypryjskich win, likierów i domowej zivani.

Kawa po cypryjsku

Kawa po cypryjsku czyli inaczej „Kafés” zaparzana cypryyjska kawa w metalowym, miedzianym lub mosiężnym tygielku, zwanym briki (μπρίκι). Jest bardzo mocna i gęsta, a jej smak zależy od stopnia palenia ziaren. Podaje się ją z cukrem lub bez, w małych filiżankach. Słodzenie kawy następuje w trakcie parzenia poprzez dosypanie cukru do tygielka. Kawa ta jest łudząco podobna do kawy po turecku, ale nie powinno to nikogo dziwić skoro tureckie wpływy są na Cyprze od średniowiecza. Kawa przygotowana po cypryjsku serwowana jest zazwyczaj w filiżance wraz ze szklanką wody.
Frappé - to mrożona kawa, która jest popularna wśród młodszych pokoleń. Jest robiona z rozpuszczalnej kawy, wody, mleka i cukru, ubijana na pianę i podawana z lodem i słomką.
To tylko niektóre z wielu napojów, które można spróbować na Cyprze. Na zdrowie!

Patos

W czasach rzymskiego panowania Patos było stolicą wyspy. Uważa się, że w okolicach miasta urodziła się grecka bogini miłości i piękna Afrodyta. Starożytny Pafos było znane w całym antycznym świecie właśnie jako główne centrum kultu tej bogini. Kurort dzieli się na dwie części Górny Pafos (Pano Pafos) i Nowy Pafos (Nea Pafos).Mówi się, że pierwszy został założony przez jednego z bohaterów wojny trojańskiej. W IV w. n.e. władze miasta podjęły decyzję o przeniesieniu miasta bliżej morza - tak powstał Nowy Pafos. Starsza część miasta funkcjonowała od tamtej pory tylko jako centrum kultowe bogini Afrodyty.

Warte zwiedzenia w regionie Pafos
Skała Afrodyty
Wrak statku Endrio Wreck III
Sea Caves

Zachody słońca w Pafos


Pafos położone jest na południowo-zachodnim wybrzeżu Cypru i charakteryzuje się jednymi z najpiękniejszych zachodów słońca. To dlatego jest ulubionym miasteczkiem fotografów i romantyków. Jakże jest przyjemnie spędzić czas na plaży Lighthouse i podziwiać ten przepiękny widok.
Polecamy także świetny bar, z którego rozpościera się jeden z najpiękniejszych widoków na zachód słońca: Paradise Cove Bar (QC94+2GG)
Taki uroczy mały bar nad samym brzegiem z kawą i napojami. Idealny, aby zatrzymać się, aby podziwiać widoki na zachód słońca lub delektować się orzeźwieniem, biegając lub spacerując nadmorskim chodnikiem.
To fantastyczne miejsce do oglądania zachodu słońca. 👌
Bar serwuje fantastyczny sok pomarańczowy i gorąco polecane kawy mrożone, a także duży wybór drinków i koktajli. Piwo tutaj smakuje lepiej.
Rozkoszujmy się wspaniałym widokiem, szumem fal morskich i znakomitą scenerią.